Πολλές φορές παίζοντας Texas holdem poker, ο παίκτης βρίσκεται στην δύσκολη θέση να λάβει μια απόφαση. Η απόφαση αυτή αφορά στο αν θα παραιτηθεί από την παρτίδα (fold), αν θα κάνει call ή αν θα κάνει raise. Εφόσον το παιχνίδι βρίσκεται στη μέση ή στο τέλος της κάθε παρτίδας τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τον παίκτη αφού γνωρίζει αν τα κοινά φύλλα που κατέβασε ο dealer σχηματίζουν κάποιο καλό ή κακό χέρι σε συνδιασμό με τα φύλλα του. Οπότε αν έχει κάτι καλό θα κάνει call η raise ενώ αν δεν έχει τίποτα θα κάνει fold.
Τι γίνεται όμως στην αρχή κάθε παρτίδας; Πότε ο παίκτης θα πρέπει να μπει στο παιχνίδι και πότε όχι; (δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό φύλλο ανοιχτό οπότε τα πάντα μπορεί να συμβούν). Για έναν έμπειρο παίκτη Texas holdem poker η απάντηση είναι δεδομένη. Το αν θα μπεί ένας παίκτης στην αρχή της παρτίδας ή όχι, δεν εξαρτάται μόνο από τα φύλλα που έχει στο χέρι αλλά εξαρτάται και από την θέση που μιλάει στο τραπέζι και φυσικά από τον συνολικό αριθμό των αντιπάλων.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου ο παίκτης μιλάει πρώτος, δεύτερος, ή τρίτος από 8 παίκτες συνολικά, ενώ έχει ένα μέτριο φύλλο. Δεδομένου του φύλλου του, ο παίκτης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί το ποντάρισμα. Αν μπει στην αρχή κινδυνεύει κάποιος επόμενος παίκτης να κάνει raise και επειδή ο αρχικός παίκτης λόγο του μέτριου φύλλου του δεν θέλει να κάνει call, είναι αναγκασμένος να χάσει το αρχικό του ποντάρισμα ενώ αν είχε κάνει fold από την αρχή, δεν θα είχε χάσει τίποτα, ή τουλάχιστον θα είχε χάσει λιγότερα.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ένας καινούριος παίκτης στο Texas holdem poker, είναι ότι μπαίνει μέσα σε πολλές παρτίδες. Μια σωστή στρατηγική που ακολουθούν πολλοί έμπειροι παίκτες για το αν θα μπουν ή όχι στην αρχή της παρτίδας όταν όλα τα κοινά φύλλα είναι κλειστά, έχει να κάνει όπως είπαμε και προηγουμένως με τα φύλλα που έχει ο παίκτης αλλά και τη σειρά που μιλάει στο τραπέζι. Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται μια τέτοια στρατηγική.
Η πρώτη εικόνα αναφέρεται σε φύλλα που μπορεί να έχει ο παίκτης τα οποία είτε σχηματίζουν ζευγάρι μεταξύ τους είτε ταιριάζουν στο χρώμα τους (π.χ. και τα δύο φύλλα είναι σπαθιά)
Η δεύτερη εικόνα αναφέρεται σε φύλλα που δεν σχηματίζουν ζευγάρι μεταξύ τους και δεν είναι ίδιο χρώμα (π.χ. ένα φύλλο είναι μπαστούνι και άλλο φύλλο είναι σπαθί)
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε καλύτερα πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική. Έστω ότι έχουμε ένα τραπέζι Texas holdem poker στο οποίο παίζουν οκτώ παίκτες. Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε ότι οι τρεις πρώτες θέσεις των παικτών που μιλάνε πρώτοι είναι αρχικές, οι θέσεις 4-5-6 είναι οι μεσαίες (βλέπε εικόνες) και οι θέσεις 7 και 8 είναι τελευταίες (βλέπε εικόνες). Έστω ότι ήρθε η σειρά μας να μιλήσουμε και εμείς καθόμαστε στην θέση 5 (μεσαία θέση) και το φύλλο μας είναι Q κούπα και 9 κούπα. Από την πρώτη εικόνα (επειδή και τα δύο φύλλα μας είναι κούπες) βλέπουμε ότι για τη θέση 5 που καθόμαστε πρέπει να μπούμε. Εννοείται βέβαια ότι οι προηγούμενοι παίκτες δεν έχουν κάνει raise. Ας θεωρήσουμε τώρα ότι στο ίδιο τραπέζι αυτή την φορά μιλάμε στην 8η θέση δηλαδή καθόμαστε στις τελευταίες θέσεις. Έστω ότι έχουμε βαλέ καρώ και 9 κούπα. Από την δεύτερη εικόνα (γιατί έχουμε δύο φύλλα με διαφορετικό χρώμα) βλέπουμε ότι πρέπει να μπούμε. (Εννοείται ότι οι προηγούμενοι παίκτες δεν έχουν κάνει raise). Αν με βαλέ καρώ και 9 κούπα καθόμασταν στην θέση 5 (μιλούσαμε στην θέση 5), τότε θα έπρεπε να κάνουμε fold σύμφωνα και πάλι με την δεύτερη εικόνα. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κάναμε call, τότε οι επόμενοι παίκτες μπορεί να κάνανε raise, και επειδή εμείς μετά θα κάναμε fold λόγω του μέτριου φύλλου που έχουμε, θα είχαμε χάσει το αρχικό μας call.
Με λίγα λόγια, αν κοιτάξουμε τους παραπάνω πίνακες θα δούμε ότι με τα πολύ καλά φύλλα μπαίνουμε πάντα, με τα μέτρια φύλλα μπαίνουμε μόνο στην περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί raise και ταυτόχρονα μιλάμε στις μεσαίες ή τις τελευταίες θέσεις, ενώ στα άχρηστα φύλλα δεν μπαίνουμε ποτέ.
Προσοχή. Οι πίνακες αυτοί αναφέρονται μόνο στην αρχή της κάθε παρτίδας όπου ο γκρουπιέρης δεν έχει ανοίξει κανένα κοινό φύλλο ακόμα και οι παίκτες γνωρίζουν μόνο ο καθένας τα δικά του. Εφόσον ο γκρουπιέρης ανοίξει τα πρώτα τρία κοινά, πράτουμε ανάλογα με το αν έχουμε κάποιο καλό χέρι ή όχι.
Ορισμένες συμβουλές για το Texas holdem poker μπορείτε να βρείτε στο άρθρο Texas holdem poker συμβουλές
πηγές:
http://99pokertips.com/poker-tips/poker-starting-hands/
http://www.nodepositbonus.com/poker-starting-hands-chart/
Αύξησε τις πιθανότητές σου να κερδίσεις το λόττο. Δες πως.
Ορισμένες συμβουλές για το Texas holdem poker μπορείτε να βρείτε στο άρθρο Texas holdem poker συμβουλές
πηγές:
http://99pokertips.com/poker-tips/poker-starting-hands/
http://www.nodepositbonus.com/poker-starting-hands-chart/